Har börjat samla recensioner mm om Äpplet...


NÅGRA RECENSIONER PÅ ETT ÄPPLE TILL FRÖKEN
Frippe Nilsson, född 1973, författare och musiker, debuterade år 2000 med allåldersboken Jag ska bli rektor när jag blir stor och Ett äpple till fröken är hans debut som barnboksförfattare. Den här har avgjort till de mest förtjusande berätterser jag har stött på. Den är alldelles otvunget berättad, med såväl glimt som glöd i ögat. Den handlar om "Hållet", eller Elvira som hon egentligen heter. Hon går i klass 5B, och sdet är årets värsta dag - Brännbollsdagen. Elvira är vindögd, träffar aldrig bollen och hon får alltid håll. Nu vill deras fröken att de ska besegra parallellklassen.Men med tur och en stor portion skicklighet är det till sist Elviras förtjänas att klassen segrar. Elvira är någonting så ovanligt som en tjej som bryter med de klassiska könsrollerna. Hon säger emot sin fröken. Hon säger emot sina klasskamrater. Hon vågar ta plats. Och tack vare att hon inte backar kan hon bli hjälte vid dagens slut. Språket är enkelt, historien förträfflig, därtill lämplig för högläsning. Fulsnygga svartvita illustrationer av Emili Svensson kompletterar perfekt. En liten pärla i bokfloden.Staffan Engstrand, Bibliotekstjänst.
________
_____
National encyklopedien om äpplet i barnboksåret 2005:En annorlunda tjej är Elvira i Frippe Nilssons Ett äpple till fröken. Hon är varken snygg eller särskilt bra på något, dessutom slåss hon – alltför sällan tar mellanåldersboken ut svängarna på samma sätt som här.
_______

Göteborgsposten:
Vår fröken är ONDBok: Frippe Nilssons skruvade kapitelbok rör sig kring ett rejält destruktivt nav. Till skillnad från i verkliga livet kan det i konsten vara uppiggande med auktoritetspersoner som är riktigt onyanserat ondskefulla. I barn- och ungdomslitteraturen är det ofrånkomligt att lärarkåren, som klart dominerande maktinnehavare vid sidan av föräldrarna, får stå ut med att lämna en och annan förebild till nidporträtt. Ofta blir det dock rätt perifera figurer som är mer känslomässigt tondöva än genuint elaka, åtminstone i svensk berättartradition.I barnboksdebuterande Frippe Nilssons rejält skruvade kapitelbok Ett äpple till fröken tillåts däremot läraren breda ut sig och bli historiens destruktiva nav. Hon spelar i samma division som den sadistiske latinläraren Caligula i filmklassikern Hets. Hennes värld kretsar kring egna självhävdelsebehov och när hon beslutat sig för att klassen skall vinna årets stora brännbollsmatch blir inga metoder för brutala.Den som i första hand är måltavla för frökens otyglade aggressioner är Hållet, hon heter så ända tills hon i den triumfatoriska slutscenen kan återerövra sitt verkliga namn. Hållet brukar vara tyst och snäll, men i hemlighet beundra klassens värsting för hans bångstyriga mod, som inte visar sig hålla för en närmare granskning. Istället är det brännbollsallergiska Hållet som blir allt modigare och växer som människa under de hysteriska förberedelserna inför Matchen.Ett äpple till fröken bärs fram av en obändig energi och av sin rättframma, konstlösa stil som gör att man utan vidare går med på att det är Hållet själv som berättar. Det är en humoristisk liten utvecklingsroman som funnit en begåvad illustratör i Emili Svensson. De svartvita naivistiska teckningarna bågnar av känslor och Svensson borde definitivt ha fått sitt namn på en mer framskjuten plats än som nu inklämt ovanför tryckåret.Cecilia Nelsonnyheter@gp.se
______
Ett äpple till fröken var månadensbok på många bibliotek 2005.Berättelsen gick även som barnteater med tre olika ensamblar med ett gästspel på riksteaterns teaterdagar 2006 som örhänge...


Ett äpple till fröken är första delen i en triologi om Elvira. Porträttet av bokens huvudperson ger en skön bild av en frimodig tjej i femte klass. Trots att hon är både vindögd och sämst i klassen på brännboll, och fastän hon har blivit ofrivilligt ovän med fröken och fastbunden och inlåst, är hon den som lyckas hjälpa klassen till seger i den stora brännbollsturneringen.Det är en härligt humoristisk berättelse med roligt överdrivna karaktärer i en skolmiljö som de flesta barn kan känna igen sig i. Den starka tjejen som inte viker undan för dumma killar och inte heller ger sig när hon tycker att fröken har fel är det genomgående temat. De mycket uttrycksfulla illustrationerna förstärker berättelsens humoristiska ton och bidrar till att boken troligen kommer att uppskattas av många. Kanske är detta en blivande klassiker i samma genre som Ole Lund Kirkegaards Gummi-Tarzan (1976), lättläst och humoristisk men med ett berörande allvar som underton.Eva Pennegård, Bibliotekstjänsthttp://www.ne.se/rep/barnlitteratur%C3%A5ret-2005-mellan%C3%A5r-f%C3%B6r-barnlitteraturenhttp://www.gp.se/kulturnoje/1.129646-var-froken-ar-ond?m=printInga kommentarer:

Skicka en kommentar