Författare

Jag har under stora delar av mitt liv varit verksam som författare, skrivit böcker både för vuxna och barn. Jag skrivit fyra böcker, med böckerna som bas har jag gjort författarbesök i över 100 skolklasser runt om i Sverige. Jag har även ingått i diverse styrelser för föreningar som verkar för författare bl. a. Författarcentrum och Barn/ungdomsboks sektionen på Författarförbundet. Jag har medverkat på diverse författarevenemang och haft egen monter under två år på Bokmässan i Göteborg.

Den boken som har gått tveklöst bäst är Ett äpple till fröken, boken blev mycket omskriven när den kom 2005. Boken är illustrerad av Emili Svensson och Bibliotekstjänst skrev bl. a. "En liten pärla i bokfloden" samt "Detta hör tveklöst till de bästa böcker jag har läst". Den har även gått som teater i tre olika sammanhang med ett gästspel på Riksteaterns Teaterdagar i Botkyrka 2006 som örhänge.

Ett äpple till fröken (2005)

Baksidestext - Ett äpple till fröken
  – Det kommer spioner från USA till brännbollsmatchen. De letar efter blivande proffs, sa jag. Murad skrattade.
  – Men det är sant, min fröken har fått reda på det, sa jag.
  I Ett äpple till fröken får vi följa med Hållet på årets värsta dag - Brännbollsdagen. Hållet, eller Elvira som hon egentligen heter, tycker brännboll är trist. Hon är vindögd, träffar aldrig bollen och får jämt håll. Dessutom är hennes fröken en plåga.
  Men den här dagen händer något märkligt. Murad i grannklassen 5A ber Hållet följa med hem till morbror Emir som är clown och samlar på gummiankor. Emir har även magisk boll som han ger till hållet. Med bollen i fickan så går brännbolls-dagen inte riktigt som hon förväntat sig – Inte på långa vägar.

Några recensioner
Frippe Nilsson, född 1973, författare och musiker, debuterade år 2000 med allåldersboken Jag ska bli rektor när jag blir stor och Ett äpple till fröken är hans debut som barnboksförfattare. Den här har avgjort till de mest förtjusande berättelser jag har stött på. Den är alldeles otvunget berättad, med såväl glimt som glöd i ögat. Den handlar om "Hållet", eller Elvira som hon egentligen heter. Hon går i klass 5B, och det är årets värsta dag - Brännbollsdagen. Elvira är vindögd, träffar aldrig bollen och hon får alltid håll. Nu vill deras fröken att de ska besegra parallellklassen.Men med tur och en stor portion skicklighet är det till sist Elviras förtjänas att klassen segrar. Elvira är någonting så ovanligt som en tjej som bryter med de klassiska könsrollerna. Hon säger emot sin fröken. Hon säger emot sina klasskamrater. Hon vågar ta plats. Och tack vare att hon inte backar kan hon bli hjälte vid dagens slut. Språket är enkelt, historien förträfflig, därtill lämplig för högläsning. Fulsnygga svartvita illustrationer av Emili Svensson kompletterar perfekt. En liten pärla i bokfloden. Staffan Engstrand, Bibliotekstjänst.
________

Ett äpple till fröken är första delen i en triologi om Elvira. Porträttet av bokens huvudperson ger en skön bild av en frimodig tjej i femte klass. Trots att hon är både vindögd och sämst i klassen på brännboll, och fastän hon har blivit ofrivilligt ovän med fröken och fastbunden och inlåst, är hon den som lyckas hjälpa klassen till seger i den stora brännbollsturneringen. Det är en härligt humoristisk berättelse med roligt överdrivna karaktärer i en skolmiljö som de flesta barn kan känna igen sig i. Den starka tjejen som inte viker undan för dumma killar och inte heller ger sig när hon tycker att fröken har fel är det genomgående temat. De mycket uttrycksfulla illustrationerna förstärker berättelsens humoristiska ton och bidrar till att boken troligen kommer att uppskattas av många. Kanske är detta en blivande klassiker i samma genre som Ole Lund Kirkegaards Gummi-Tarzan (1976), lättläst och humoristisk men med ett berörande allvar som underton. Eva Pennegård, Bibliotekstjänst
_____

Nationalencyklopedien om boken i barnboksåret 2005.
En annorlunda tjej är Elvira i Frippe Nilssons Ett äpple till fröken. Hon är varken snygg eller särskilt bra på något, dessutom slåss hon – alltför sällan tar mellanåldersboken ut svängarna på samma sätt som här.


Ett äpple till fröken var månadens bok på flera bibliotek.

- Det finns även en bok till om Elvira men av någon anledning blev den aldrig riktigt klar, kanske något att ta tag i snart.

Andra böcker jag skrivit


.

Baksidestext - Mannen i Paradiset

- Paradiset suger, sa han tyst för sig själv.
  Som om han ville förklara för sig själv att han inte var nöjd.
Att det var Paradiset det var fel på, inte honom.
  Han upprepade det han precis sagt, men något högre:
  - Paradiset suger!
  Sedan en gång till och ännu lite högre:
  - Paradiset suger!!
  Han ställde sig upp och skrek allt vad han orkade i den tysta sommarnatten:
  - Paradiset finns inte!!!

Alla har vi drömmar om saker som vi vill göra, men det är så lätt att drömmen grusas. Att man blir sittande på en pall. I Mannen i Paradiset får vi följa 35-årige Carl under några dagar. Dagarna fördriver han genom att gå promenader och sitta ensam på en pall i sin lilla skivaffär och se på sin dröm som hänger på väggen.

En bok om tiden, om att förlora sig själv och att se sina drömmar gå upp i rök. Att livet sällan blir som man tror att det ska bli, men att man ska ta till vara på tiden och se det unika man har.

Utgiven 2010, omslag: Frans Carlqvist

_________________________________________________________________________

Baksidestext - Jag ska bli rektor när jag blir stor (pocket)
Niklas, som också kallas Laxen, är en ung grabb på lågstadiet som söker sig fram i livet via statistik, smilfinkar, bokbål och Tomas Wassberg. Han vill bli stor, tjäna pengar och kanske någon gång bli rektor. Genom Laxens ögon får vi möta en barndom någonstans i Sverige. Mattanterna, porrtidningarna, kvartsamtalen och inte minst kompisarna. Däremellan finns hans iakttagelser av berömda golfspelare, riksdagsdebatter och USAs inflytande över världsordningen. En bok om att vara och en bok om att bli.

Första upplagan av Jag ska bli rektor när jag blir stor var i princip slutsåld när Skolakuten i Sveriges Radio P1 hörde av sig. De hade läst boken och tyckte att den var rolig. De ville ha med delar ur den i sitt program. Detta möjliggjorde en pocketupplaga av boken.
Omslag Frans Carlqvist, utgiven 2004


_________________________________________________________________________


Jag var en dag ett barn - Baksidestext
Min bror spar på stenar. Det har han gjort i fyra år. Lena stenar. Han har 64 stycken. Alla är lena. Han har stenarna i en låda. Det är en brun låda. Den har mor köpt. Min bror älskar sina stenar. Stenarna är hans vänner. Det är bra att ha vänner. Det har mor sagt. Min bror spar på vänner. Han har 64 stycken i en brun låda.


Boken är skriven som små korta prosadikter som blir som en liten berättelse som är skriven med få ord men med många tankar. Närmare poesin är prosan.

Utgiven 2003, omslag & layout Frans Carlqvist

_________________________________________________________________________


Jag ska bli rektor när jag blir stor - Baksidestext

Niklas, som också kallas Laxen, är en ung grabb på lågstadiet som söker sig fram i livet via statistik, smilfinkar, bokbål och Tomas Wassberg. Han vill bli stor, tjäna pengar och kanske någon gång bli rektor. Genom Laxens ögon får vi möta en barndom någonstans i Sverige. Mattanterna, porrtidningarna, kvartsamtalen och inte minst kompisarna. Däremellan finns hans iakttagelser av berömda golfspelare, riksdagsdebatter och USAs inflytande över världsordningen. En bok om att vara och en bok om att bli.





Foto Ulla Montan

Författarbesök
Jag föreläser på skolor, kulturföreningar, skolkonferenser, företag m.m. Ofta handlar det om inspiration, om att göra saker och att komma igång. Jag vill att mina författarbesök ska vara roliga, att den dagen det kom en författare till skolan ska vara en bra dag. En av de bästa. En dag som barnen minns med glädje.