Ett äpple till fröken
En liten pärla i bokfloden.
Frippe Nilsson, född 1973, författare och musiker, debuterade år 2000 med allåldersboken Jag ska bli rektor när jag blir stor och Ett äpple till fröken är hans debut som barnboksförfattare. Den här har avgjort till de mest förtjusande berätterser jag har stött på. Den är alldelles otvunget berättad, med såväl glimt som glöd i ögat. Den handlar om "Hållet", eller Elvira som hon egentligen heter. Hon går i klass 5B, och det är årets värsta dag - Brännbollsdagen. Elvira är vindögd, träffar aldrig bollen och hon får alltid håll. Nu vill deras fröken att de ska besegra parallellklassen.
Men tur och en stor portion skicklighet är det till sist Elviras förtjänas att klassen segrar. Elvira är någonting så ovanligt som en tjej som bryter med de klassiska könsrollerna. Hon säger emot sin fröken. Hon säger emot sina klasskamrater. Hon vågar ta plats. Och tack vare att hon inte backar kan hon bli hjälte vid dagens slut. Språket är enkelt, historien förträfflig, därtill lämplig för högläsning. Fulsnygga svartvita illustrationer av Emili Svensson kompletterar perfekt. En liten pärla i bokfloden.
Staffan Engstrand, Bibliotekstjänst.
Ett äpple till fröken är första delen i en triologi om Elvira. Porträttet av bokens huvudperson ger en skön bild av en frimodig tjej i femte klass. Trots att hon är både vindögd och sämst i klassen på brännboll, och fastän hon har blivit ofrivilligt ovän med fröken och fastbunden och inlåst, är hon den som lyckas hjälpa klassen till seger i den stora brännbollsturneringen.
Det är en härligt humoristisk berättelse med roligt överdrivna karaktärer i en skolmiljö som de flesta barn kan känna igen sig i. Den starka tjejen som inte viker undan för dumma killar och inte heller ger sig när hon tycker att fröken har fel är det genomgående temat. De mycket uttrycksfulla illustrationerna förstärker berättelsens humoristiska ton och bidrar till att boken troligen kommer att uppskattas av många. Kanske är detta en blivande klassiker i samma genre som Ole Lund Kirkegaards Gummi-Tarzan (1976), lättläst och humoristisk men med ett berörande allvar som underton.
Eva Pennegård, Bibliotekstjänst
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar